Colectare ape reziduale

În mod normal, colectarea apelor reziduale se face gravitațional din gospodării și sectorul economic, fiind direcționată către stațiile de pompare și apoi pompată în stațiile de epurare.

Există două sisteme principale de colectare a apelor uzate: sisteme cu canale colectoare combinate și sisteme cu canale colectoare separate pentru apa meteorică și apa uzată menajeră și provenită din activități economice. Canalele colectoare combinate transportă apele uzate provenite din gospodării și din activități economice precum și apa meteorică în aceeași conductă. Multe dintre sistemele de colectare noi presupun canale colectoare separate pentru apa meteorică.

Apa meteorică este colectată în sistemul de canalizare și direcționată către stațiile de pompare sau către rezervoare de stocare, caz în care, într-o etapă ulterioară este amestecată cu apa reziduală. Deoarece cantitatea de apă meteorică este imprevizibilă, este posibil să fie necesară stocarea ei în bazine sau în rezervoare din interiorul stațiilor de epurare. În acest fel, controlul fluxului de apă pluvială se face mai ușor deoarece apa pluvială este amestecată cu apa uzată pe măsură ce stația are capacitatea de a o prelua.

Pentru colectarea apei reziduale, AVK oferă vane sertar, clapete de sens, vane cuțit și stăvilare, aerisitoare, cuplaje, adaptoare, coliere de reparație, șei de branșament, fitinguri și accesorii.