Avantajele gestionării presiunii în rețeaua de alimentare

Controlul și reglarea presiunii în rețeaua de alimentare cu apă pot să asigure economii de resurse și reducerea nivelului de apă care nu aduce venituri.

Gestionarea presiunii este considerată cea mai benefică și mai rentabilă activitate de gestionare a pierderilor. Cele mai multe ruperi de conducte apar nu doar din cauza presiunii ridicate, ci mai degrabă din cauza fluctuațiilor de presiune care obligă conductele să se dilate și să se contracte continuu, rezultând ruperi datorate tensionării. Cu toate acestea, există o relație fizică între debitul scurgerilor și presiune. Cu cât presiunea este mai mare sau mai mică, cu atât rata scurgerilor este mai mare sau mai mică. Prin urmare, presiunea trebuie menținută la un nivel minim, fără a afecta nevoile consumatorilor.

Companiile de apă își măsoară calitatea serviciilor, printre altele, în funcție de existența unei presiuni suficiente la consumator. Prin urmare, companiile de utilități folosesc adesea o presiune constantă de intrare în zonele / districtele individuale pentru a se asigura că toți consumatorii au suficientă presiune în orice moment al zilei.

Nivelul de presiune la consumatori

Presiunea la consumatori depinde de frecarea fluidului cu pereții conductei de alimentare. Pentru a compensa această fricțiune, presiunea de intrare este de obicei mai mare decât presiunea minimă necesară. Cu toate acestea, frecarea depinde de debit și, prin urmare, variază în funcție de consum. O presiune constantă la intrare înseamnă că presiunea la consumatori variază în timpul zilei. Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă că presiunea la consumatori va fi mai mare în acele momente în care aceștia au cel mai puțin nevoie de apă - și mai mică atunci când folosesc efectiv multă apă - de exemplu dimineața și seara.

22 de ore cu presiune prea mare?

Pentru a se asigura că consumatorul nu experimentează niciodată o presiune prea mică, de obicei compania de utilități va seta presiunea de intrare pe baza vârfurilor de consum.

Un model tipic pentru alimentarea cu apă arată că consumul este ridicat doar pentru o perioadă scurtă de timp în timpul zilei. Desigur, pot exista excepții - cum ar fi, de exemplu, o industrie care consumă apă în zonă - dar, de obicei, nu vor fi mai mult de două ore pe zi cu consum ridicat.

O presiune constantă la intrare ar avea ca rezultat o presiune mai mare decât cea necesară timp de 22 de ore pe zi.

O presiune ridicată are un impact uriaș asupra rețelei de distribuție. Acest lucru afectează durata de viață generală a componentelor din rețea și numărul de fisuri și ruperi de conducte. Aflați mai multe detalii despre avantajele utilizării vanelor de control.

O presiune mai mică reduce ruperile de conducte și scurgerile și, în consecință, apa care nu produce venituri.

Există o corelație directă între presiune și numărul de ruperi de conducte. Un studiu internațional a arătat că o reducere cu 37% a presiunii medii duce la o reducere cu 51% a numărului de conducte sparte . (sursă în engleză)

În plus, presiunea ridicată duce și la pierderi crescute de apă prin spărturi. Acest lucru se datorează faptului că scurgerile din fisurile apărute în conducte depind în mare măsură de presiune. De exemplu, o spărtură de 5 mm la o presiune de 5 bari, va produce o pierdere de apă de 11.520 m3 pe an. Dacă, în schimb, presiunea este coborâtă la 4 bar, pierderile anuale de apă vor fi reduse cu 11%, adică cu 1.267 m3 (vezi calculele aici). Pierderea redusă de apă realizată prin reducerea presiunii de la 5 la 4 bari reprezintă și energie. Convertită în kWh, aceasta corespunde cu aprox. 461 kWh/an per spărtură de 5 mm în conductă.

Managementul eficient al presiunii bazat pe timp sau debit

Este o idee bună să reduceți presiunea din rețeaua de distribuție, iar acest lucru se poate face cu ușurință fără a afecta calitatea. Prin scăderea presiunii de intrare în perioadele cu consum redus, o presiune minimă acceptabilă este menținută la consumatori, în timp ce întreruperile și neplăcerile cauzate de spargerea conductelor sunt reduse. De asemenea, consumatorii vor resimți, în general, o presiune mai uniformă pe tot parcursul zilei.

Instalarea unei vane de control la intrarea într-un district poate ajuta la realizarea unui control foarte eficient al presiunii în funcție de timp sau de debit. Gama noastră de vane de control.

Managementul presiunii bazat pe timp

Managementul presiunii bazat pe timp permite ajustarea presiunii în district/zonă în funcție de valorile predefinite. În acest fel, vana poate reduce presiunea în perioadele cu un consum scăzut și o poate ridica din nou atunci când consumul crește. Astfel, presiunea medie poate fi redusă semnificativ.

Managementul presiunii bazat pe debit

Din perspectiva clientului, gestionarea presiunii bazată pe debit este o modalitate mai bună de reglare a presiunii. Această procedură utilizează semnalul de la un debitmetru pentru a regla presiunea de ieșire a vanei de control în funcție de consumul curent. Acest lucru va reduce presiunea medie, iar presiunea la consumatori va fi mai stabilă. Un astfel de reglaj ia în considerare modificările de consum care nu se încadrează în estimările normale, cum ar fi: perioadele de vacanță, consumul de apă prin hidranți și alte modele de consum anormale.

Informații utile

Caracteristici și beneficii pentru vanele de control AVK

Vanele de control cu diafragmă de la AVK sunt alegerea sigură. Acestea vane sunt proiectate conform EN 1074-5 și asigură stabilitatea rețelei, reglare precisă, întreținere ușoară și durabilitate.

Studiu de caz

Proiect de gestionare a presiunii în Danemarca

Alimentarea cu energie pentru puțurile din sursele subterane de alimentare cu apă nu este o sarcină ușoară, așa cu s-a întâmplat și la Strømmen Vandværk în Randers, Danemarca.
Vezi toate studiile de caz

Broșură

Gestionarea eficientă a presiunii

Apa este o resursă limitată pe care trebuie să o protejăm și să o consumăm cu responsabilitate.