Studiu de caz

Înlocuirea vanelor reduce pierderile de apă în România

Modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare într-un oraș din România a redus pierderile de apă cu peste 10%. Aceasta a permis reducerea costurilor operaționale pentru compania de apă care gestionează o rețea de 400 km și o populație de aproximativ 200.000 de oameni.

Proiectul a început în 2004, când a fost decisă înlocuirea conductelor vechi cu unele noi din PE precum și folosirea vanelor AVK și a unor soluții moderne de pompare și de reglare a presiunii.

Reducerea substanțială a pierderilor 

Compania de apă a înregistrat o reducere a pierderilor cu 10% prin schimbarea conductelor prin instalarea vanelor AVK.

S-a ales ca mod de instalare soluția îngropată direct în sol, fără cămin, și pentru ca această soluție să fie durabilă s-a decis achiziționarea unor produse de înaltă calitate. La început, se foloseau tuburi din PVC și chei T pentru acționarea vanei. Deoarece aceste tuburi se puteau umple cu impurități sau cu asfalt făcând imposibilă operarea vanelor, s-a decis și achiziționarea tijelor de extensie corespunzătoare pentru vane.

De la vanele cu sertar metalic la vanele AVK cu sertar cauciucat 

În prezent, multe companii românești folosesc vane sertar, tije de extensie și aerisitoare de la AVK. Cu toate acestea, în trecut se foloseau pe scară largă vane cu sertar metalic care aveau probleme cu etanșeitatea și aveau deseori defecțiuni în zona axului cum ar fi: probleme cu filetul piuliței sertarului, ruperea etanșării axului sau ruperea axului cauzată de forțarea vanei. Inițial se foloseau și vane fluture dar pentru că exista riscul de șoc hidraulic sau de apariție a unor probleme la etanșeitate s-a decis folosirea vanelor cu sertar cauciucat pentru conductele principale cu montaj direct îngropat până la DN 200 și cu montaj în cămin începând cu DN 250.

Compania de apă a utilizat de asemenea aerisitoare AVK, cu un impact pozitiv asupra rețelei. Prin folosirea acestor aerisitoare s-au constatat câteva avantaje: reducerea problemelor hidraulice din rețea, instalarea ușoară, folosirea materialelor necorozive și lipsa pierderilor de apă în timpul operării.

 

 

Un client mulțumit

Compania de apă este foarte mulțumită de soluția aleasă pentru modernizarea rețelelor și menționează câteva beneficii ale soluției alese: 

  • Etanșeitatea vanelor (acest lucru a fost foarte problematic la vanele cu sertar metalic montate anterior) 
  • Posibilitatea de a  opri apa pe zone mici atunci când este necesar (acest lucru a fost imposibil sau foarte dificil de făcut înainte de modernizare) 
  • O delimitare optimă a zonelor de distribuție 
  • Accesul ușor la vane prin utilizarea tijelor de extensie
  • Reducerea costurilor de instalare prin eliminarea căminelor
  • Manevrarea rapidă și sigură a hidranților